Pričajmo o krugu, Iranska narodna priča

Pričajmo o krugu, Iranska narodna priča

Pričajmo o krugu


Velikom i plemenitom princu Hatimu Taju naredio je kralj da istraži tajnoviti Bat Badgered – dvorac nepostojanja. Kad mu se približi, proživjevši mnoge opasne pustolovine, čuje kako se iz njega niko nikada nije vratio. Ipak, on ustrajno pođe dalje.

U nekoj okrugloj građevini primi ga brijač s ogledalom. On ga odvede u kupaonicu. Čim princ uđe u vodu, prolomi se gromoglasna buka, posve se smrači, brijač iščezne, a voda polagano stane rasti.

Hatim očajnički pliva naokolo dok voda konačno ne dosegne vrh okrugle kupole koja oblikuje krov kupaonice. Poboja se da je izgubljen pa se pomoli. Opet se čuje gromoglasna buka, sve se mijenja, a Hatim stoji u pustinji.

Poslije dugog i bolnog lutanja dolazi do prekrasnog vrta usred kojeg je krug kamenih kipova. Među kipovima vidi papagaja u kavezu, a glas odozgo mu kaže: «Ej, junače, ti po svoj prilici nećeš živ pobjeći iz ove kupke. Jednom je Gajomart – prvi čovjek, našao jedan golemi dijamant koji je sjao sjajnije od sunca i mjeseca. Odlučio je da ga sakrije tamo gdje ga niko ne može naći i zato je sagradio čarobnu kupku kako bi ga sačuvao. Papagaj što ga ovdje vidiš dio je te čarolije. Kraj njegovih nogu je zlatni luk i strijela na zlatnom lancu i tim možeš tri puta pokušati ubiti papagaja. Ako ga pogodiš, prokletstva će nestati; ako ne, i ti ćeš se okameniti kao svi drugi ljudi».

Hatim pokuša jednom i promaši. Noge mu se okamene. Promaši još jednom i okameni se do grudi. Treći put samo zažmiri, uzvikne «Bog je velik», okine naslijepo i pogodi papagaja. Zatutnje gromovi i uzvitlaju se oblaci prašine. Kad se sve smirilo, na papagajevom mjestu je stajao ogroman, prekrasan dijamant, a svi su kipovi ponovo oživjeli. Ljudi mu zahvaljuju za svoj spas.


Iranska narodna priča

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Pretraga. Dijakritički znaci su obavezni. Nakon toga pritisnite "enter".