Senke, Vesna Kapor

Senke, Vesna Kapor







SENKE

Nisu uobraženja. Ја sam u Skagenu, iz hotela, išao obalom, sve dok pesak ne prelazi u more.
M. Crnjanski, Kod Hyperborejaca

Ili: Ali to više nismo bili mi, to su bile neke seni...


Nešto nije u redu s nama, Crnjanski.
Pisati tako drsko! Defetistički. Sad. Kad nam se svet blistavo smeši.
Naši mrtvi nikome nisu potrebni. Crnjanski.
Ni u pripovestima.
Tako, kažu, kritičari.
Ostavimo ih na miru.  Izvan sećanja, svakako. Nije ovo vreme senki. Blistavo, blistavo treba otvoriti srce svetu. Mršava lica, ledene oči, roptanje, bezruke, beznoge, rastavljene s pameću od straha, od truljenja tela, od noža, od metka, molim vas ne pokazivati, ne, nikako! Nikome! To su gadne kraste na licu naše istorije!
Vreme valseva ponovo dolazi. Sve što je prošlo, nevidljivo je. Sve što je prošlo ne postoji!
Nikakav poludeli Sibe! Nikakvi grozničavi, epileptični časovi u bolnicama, izopštenika. Nigde, nigde se to nije desilo.
Kakva drskost! Pisati o umiranju! Dok svet lebdi kao razglednica, iz najsmelijih snova, ponad naših glava.

Vetar kao da pomera stenje. U boji kasnog podneva ističe zima kroz naše korake. U Skagenu. Upliću nam se peševi kaputa, kao sećanja. Sudare se snažno, na tren, potom zalebde iza nas, razdvojeno kao da će dodirnuti crne sipaste oblake ponad ledenih sevrenih mora.
Hodamo odavno. Duga je i pusta obala. Vozač, neki melanholični Makedonac, dovezao me je do samog nasipa. Rekao je: “Ako mislite da je pravi dan za šetnju...” “Nije mogao biti bolji.” Ostavljam ga zbunjenog.  “Znala sam da me čekate.“
Talasi zasipaju obalu. Nemilosrdno. Ledena voda rasprskava se u mrežu staklastih kapljica. Odolevam vetru. Širim ruke, okrećem se moru. Vodena prašina zasupnjuje mi lice. Kao poljubac, lepi se za obraze. Vetar nas, u naletima, potiskuje nazad. Noge se ukopavaju u pokretu. Ne koračamo, lebidmo. Punim pluća hladnim vazduhom. Postajem dah u ledenom biču severa. Gospode, ovo je večnost. I lepa je, Gospode. Veličanstvena.
Svet je ovde jednostavan. U jednoj boji. Zgusnuta prozračnost sivog nije tužna. Ne tera na suze. Rasprostire se unedogled, poduprta burom lednih predela, bremenita je smislom. Disati, bar čas, ovde, zgodno je za ljudsku sujetu.
“Pazite sad, kad udahnemo, ako osetite da vam je tu mesto, čovek ste Severa”, podupirete moj dah, u kome, već ukotvljena leži grudva snega. Spremna da se pretvori u beli jedrenjak sa pramcem ka nedoglednim, lednim glečerima.
“Voleti zimu, Crnjanski, voleti zimu, savim je večno, zar ne?”
“Vidite, ovde, ovde se ne raspoznaje linija između zemlje, mora i neba.”
Koračamo kao po oblacima. Hodamo kao po vodi. Lebdimo na vetru.
Čvrsto se držeči stenja, na obali.

Znate, Proka Naturalov, genralštabni kaplar, u beloj sobi carske habsburške bolnice, Proka Naturalov, moj drug,  mrsio je besno vetar , dok je zapevao banatske poskočice pljujući na rane, svoje i carske. On je stigao ovde pre nego je zatvorio oči. Izdahnuo je u svetlost, belu, bezmernu. Vidite kako peni svet. Ovde. Čisto i smrtno. Rascvetane rane, gnojni udovi, izbijene oči, creva kao zastave, draga, ovde su uskomešane senke, bezoblični oblaci, škripavi udari talasa, vetrovi u odjecima stenja. Ta uniforma carskog vojnika, bila je crvljiva maska jednog veka. Ispod u lakim udarima, sneno, tukle su reči maternje. Otrovanost molitvom na ćirilskom razboju. Ah, i nekakve horde, iz razgrnutih časova pripovedanja očinskih, horde daleke magle, karpatske.
Sve je to pucalo u naša čela. I okovi i sloboda. I valsevi i naricanja.

Znate, B.Suša, moj mrtvi prijatelj, ljuljao se na vetru kao zastava. Beo, proziran. U jednu zoru, raspuklu od svetlosti, ispod Huma. Rumene reči što su ocvetavale na njegovim usnama, ah, rumenim kao trešnje iz njegovog vrta, popaljenog, raskalemljenog, svetlost je raznosila, sve do Urala. Dok je govorio, svet se rastapao kao nežnost. Dok je govorio, ah, svojim rumenim rečima gasio je smrt, prekrivao je zrelim sokom tihog dana, minulog u topli sumrak. 
Uže iz tuđe kuće, u koju je nevoljom useljen, debelo seljačko, umesto stoga sena, držalo je njegov beli, prozračni dah. Zateglo granu,  granu zamamnog platana, umreženog u sipastu zemlju, jedne zore. Moglo je to biti bilo gde, ali je u mojoj priči, Crnjanski, ispod mog jezika. Njegovi nežni stihovi, lakog koraka. U luku  svetlosti raspetoj u jednoj noći, doneo mi je svoje ruke. Dve bombe, težak opasač, preteške čizme,  i dve sveske svetlosnih reči za oči pune crvenih korala i rumenih trešanja. Iz njegove bašte. Teške stvari za nežne ruke. Senke dalekih carstava, senke razmrcvarene istorije ispijaju i moj vek. Crnjanski!!!
Crna vešala, rascvetana rečima mog druga, svetu nepoznatog pesnika, crna vešala, dom su.

Na severu, svet je horizont.  Mrak jede dan, svetlost razvlači veo ponad tame. Izjednačava se nejednako.
“Ovde počinje vreme, gospo, ovde dolaze retki!”
“Ovde se sve pretvara u buku stenja i talasa, gospodine! “
Koračamo, mrvi se vreme u kapljice. Savija nas vetar Baltika. Koračamo, pomereni glasovima s druge strane talasa. Udahnem, ispod pene u šupljini vodenog praha, dohvati me svetlost, udahnem, raspršim se u bleštavost trena. “To, je večnost, zar ne, Crnjanski?”

U jednom vozu pod blistavim svodom, svilenim zvezdama prosipao se mir vaseljene. Lebdela su lica, izmešana. Bio sam izmučeni, zaneseni povratnik iz rata. Sećanja su sedala u krila živima. Video sam, srca ljudi kao nisku crvenih paprika. Svet je ličio na veliku košnicu, razrušenu. Proka Naturalov, udarao je ciktavo u nebesa gnojnim čelom. Car je podizao mrtve za dugmad i propitivao gde im je orden. Kaplari, mladi drhtavi, nežni, poderanih dlanova, poderanih tabana, vrištali su pod šajkačama. Umirali pod žuto-crnim zastavama. Prelamali pogače i nazdravljali, za svece, pevali tropare i “Oj, Srbijo, mati”. Sve hrupi, kroz noć u staklima kupea, zaustavljenog na nekoj stanici, kao u večnosti. U jednom vozu, Proka Naturalov, umesto mene, podiže čašu caru čiju volju je nadmudrio crvenim i gnojnim roptanjem, u bolnici za kužne. To više nisam ja, u tom vozu. To je neko drugi. Sen pretekla od besa, teškog gorkog, podaničkog, to je blato galicijskih šuma, i svetlost o kojoj  je onomad pričao moj preživeli drug, svetlost dalekih predela. Lednih, ustreptalih.

Ležao je u škrapi, ispod belog glogovog cveta. Ispod razmreženih krošanja cera. I planina se tako  nekako zvala: Cervanj. Utrnule ruke, ukočene zenice, otečene noge. Jezik zalepljen za nepce. Izjutra, izjutra nemo sakupi drhtave rosne kapljice, rascvetanim usnama. Bol kao bičevi ledenih talasa, bol kao strah od koraka, od oštrice ili metka, kola kao smrtonosni strujni udar, kroz svaki delić tela. Noću kad se mesec razapne među planinama, kao zlatni dar svetu, noću kad psi iz doline počnu zavijati, režati i klati mrak, moj drug B. Suša, jaukne, sitno, muklo, na somot noći, ukočen i ranjav, isušen. Ispod, ispod je njegova bašta i rumene trešnje, njegova bela kuća od koje strahotno, samo, krnjavi temelji stoje. Koraci, škripavi, slobodni, čizme ukroćene kamenjem, blatom, i kišama, razapinju jezu celim telom. Da izađe, da se preda, možda bi ga i pustili? Nikako! Da proba da se uspravi i beži? Još gore! Njegove oči, nisam pomenula? Njegove oči  kao glečeri u dalekim lednim predelima: plave u podne, pred veče, uz tminu  smaragdnozelene. Nije bio čovek Severa, bio je čovek svetlosti. One sipke, blještave od sunca nevidljivog, što se rasipa kroz oblake, pa se čudno podvoje nebesa. U rumen i sivkastu izmaglicu. Upirao je pogled u krošnje, u trave i trnje drena. U cvet gloga. Zavejan belim mislima o nebu, smalaksao od straha, verovao je da ga neće naći. Napokon, bio je samo truplo, odrvenjeno od ležanja. I mislio je na svoje reči u nežnim stihovima. O tome, kako ih nikome nije čitao. Bio je vojnik jednog tužnog rata, pred kraj veka.

Nešto nije u redu s nama, Crnjanski! Senke, senke naših prijatelja, nisu za novi vek.Tako, kažu, kritičari. Dolazi vreme valseva, ponovo, carstva presvlače kožu.
“Dođite da se fotografišemo, hajdete!“
Peščana plaža ulazi u nebo, kao voz u stanicu. Večno sunce, iza nepregledne beline, iza glečera, fjordova, i sećanja, meša naše priče.
“Hajdemo, tamo gde ste pronašli onog galeba sa slomljenim krilom, sećate li se, gde je to bilo?“
Hladno je, i pusto. Talasi zasipaju obalu.  Ledena voda rasprskava se u mrežu staklastih kapljica.
Reči nas obleću kao jata sitnih ptica oko brodova.
“Gde rekoste da je bio Vaš prijatelj? Galicija?“
“Ne, Miloše. Neretva. Ispod Cervnja gde se zimi zaledi huk, pa u proleće prsne kao žuti naramak sunca.”

Skagen, spaja dva mora. U ovakve dane, kad se ustalasaju vetrovi, u penušavim lukovima, kažu, dodiruju se dve vode. Ledene, duboke pene u svetlosni venac, visoko, utanjajući u nebo. Koračamo kao po oblacima. Hodamo kao po vodi. Lebdimo na vetru. Čvrsto se držeći stenja, na obali.
Pitam se da li će me onaj tužni Makedonac, neveseo, dočekati u autobusu kod svetionika. Sigurno će pitati štogod. Ili je pomislio da se neću vraćati?

“Udahnite, draga, sad. Nasmešite se. U onom vitlajućem oblaku, ostaće naša lica.”
 Nebo mekotnim dlanovima meša vreme ponad naših glava.
“Jednu fotografiju!”
“Bez senke, molim!”


                 
Skagen, Kronborg, Helsinor – Beograd

 Vesna Kapor



Whatsapp Button works on Mobile Device only

Pretraga. Dijakritički znaci su obavezni. Nakon toga pritisnite "enter".