Tijelo žene, Rinosuke Akutagava

Tijelo žene, Rinosuke Akutagava




Dok je jedne ljetne noći neki Kinez imenom Yang ležao u krevetu, probudila ga je iznimno žestoka sparina. Ležeći na trbuhu, s glavom među dlanovima, podao se neobuzdanim maštanjima, kadli spazi uš što je puzala uz rub njegova kreveta. Vidio ju je kako puže mutno osvijetljenom sobom i dok je tako išla svojim putem sitni joj se zadak blistao poput srebrne prašine. Kretala se prema leđima njegove žene koja je pored njega spavala. Naga je žena duboko snivala i mirno disala glave i tijela okrenutih prema njemu. 

Motreći tromo kretanje uši Yang je razmišljao kako li bi mogao izgledati svijet takvih bića. Uši je potrebno sat vremena da bi stigla do mjesta udaljena dva-tri čovječja koraka, a pored toga puzanje joj je ograničeno na krevet. "Kako li bi mi život bio mukotrpan, da sam bio rođen kao uš...." 

Dok je besciljno razmišljao o takvim stvarima, svijest mu je sve više tamnila i utonuo je - a da nije znao zašto - duboko u ponor nekog čudnog transa koji nije bio ni san ni java. Tu i tamo, istog onog trena kad bi osjetio da se probudio, preneražen je doživio kako mu je duh ušao u tijelo uši koja je čitavo to vrijeme polako šetala krevetom usred neugodna zadaha znoja. Iako to nipošto nije bilo sve što ga je zapanjilo, samo je po sebi bilo dovoljno zagonetno da ga začudi i zaprepasti. 

Na njegovu se putu uzdizala uznosita planina kojoj se obli oblik zavjesio poput stalaktita s njegova vrhunca što se dizao izvan dohvata vidljivog i prostirao prema dolje sve do kreveta gdje je stajao. Oblo uzvišenje planine uz krevet imalo je izgled velikog šipka, toliko rumenog da bi moglo nagovijestiti kako je u njemu pohranjen plamen. Osim njena uzvišenja čitavo se obličje planine činilo bjelkastim, kao da je načinjeno od bijele mase neke tuste, nježne i glatke tvari. Prostrana se površina planine kupala u svjetlu i blistala mekim sjajem boje jantara oblikujući krivulju poput luka uzvijena prema nebu - krivulju iznimne ljepote, dok su obronci planine treperili u sjeni poput plavkasto tonirana snijega na mjesečini. Širom otvorenih očiju uperenih k planini očaravajuće ljepote, Yang se divio. No kako li se iznenadio kad je spoznao da je planina bila jedna od dojki njegove žene! Zaboravivši ljubav, mržnju i senzualnu želju motrio je divovsku grud što se činila planinom od bjelokosti. Dugo je vremena na vrhuncu divljenja stajao kao skamenjen, osupnut pred tom neodoljivom čarobnosti, zaboravivši na zadah znoja. Tek kad je postao uš, mogao je u punini doživjeti fizičku ljepotu svoje žene. A sve ono na što bi čovjek s umjetničkom sklonošću trebao gledati u čudu, kao što je to činila uš, ne iscrpljuje se u ljepoti tijela žene.


Izvornik Scribd

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Pretraga. Dijakritički znaci su obavezni. Nakon toga pritisnite "enter".