Crtež losa je najstariji na zemlji?

Crtež losa je najstariji na zemlji?



http://www.disclose.tv/action/viewvideo/79329/In_the_Ural_Mountains_found_a_giant_moose_/


Crtež losa je najstariji na zemlji?


Ogromni crtež losa, pronađen kod Čeljabinska na Uralu možda je najstariji dosad pronađen na zemlji, smatraju ruski istraživači.











Južnouralski hijeroglif, crtež na zemlji velikih razmjera, jedini je sličan u Rusiji, a najnovija istraživanja su pokazala da je nastao na zasad nepoznati način prije 5.000 do 8.000 hiljada godina. 

Crtež je u Satkinskom rejonu Čeljabinske oblasti otkrio 2011. godine etnograf Aleksandar Šestakov, koji se bavio uređenjem nacionalnog parka Zjuratkul, prenijeli su ruski mediji. 

Džinovski crtež losa napravljen je na padini vrha Zjuratkul na visini od 860 metara, a Šestakov je, istražujući kako su se pojavili kameni blokovi nekarakteristični za okolinu, odgovor otkrio kada je pregledao satelitske snimke. 

Dužina konture losa iznosi dva kilometra, prečnik crteža je 275 metara, a naučici vjeruju da je taj drevni spomenik napravljen ljudskom rukom. 

Istraživanje njuške nacrtane životnje pokazalo je da je crtež nastao u periodu od šestog do trećeg milenijuma prije naše ere. Vrijeme nastanka spomenika biće preciznije ustanovljeno poslije dodatnih analiza. 

Saradnik Instituta istorije i arehologije uralskog odjeljenja Ruske akademije nauka Stanislav Grigorjev smatra da je pronađeni crtež losa obraćanje drevnog čovjeka bogovima, budući da se obrisi životinje mogu vidjeti samo sa visine. 

"Ako se ranije činilo da je objekat, mada veliki po razmjerama, dosta primitivan, odnosno da ga čine dvije linije velikih kamenova između kojih je kamenje manjih razmjera, sada je jasno da je ovdje, između ostalog, korišćeno i drobljenje kamenja i glina. Zašto se to radilo, za sada je zagonetka“, naveo je Grigorjev, a prenijeli ruski mediji. 

Kada je hijeroglif otkriven prije godinu dana naučnici su smatrali da potiče iz kasnijeg perioda, možda iz prvog milenijuma naše ere, ali je već tada bilo jasno da je riječ o rijetkom otkriću jer je Rusija četvrta zemlja u svijetu gdje je pronađen sličan hijeroglif. 

Kako je tada objasnio zvaničnik lokalnog ministarstva kulture Anton Tokarjev, u inostranstvu status hijeroglifa imaju široko poznati crtež u pustinji Naska u južnom Peruu, u dolini Blajt u Kaliforniji, a postoje hijeroglifi i u Oksforširu i Dorsetu u Britaniji.



Izvor: Tanjug

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Pretraga. Dijakritički znaci su obavezni. Nakon toga pritisnite "enter".