Елеусинске мистерије

Елеусинске мистерије




ХИМНА ДЕМЕТРИ


Срећан је онај међу људима на земљи који је видео ове мистерије; али онај који је неупућен и који никада није учествовао у њима није имао судбину за добре ствари чим је мртав, доле у мраку и тами.

Три пута срећни су они смртници, који је видевши ове обреде отишао у Хад; јер њима самима је допуштено да имају имају прави живот тамо; за остале сво ово је зло.


СОФОКЛЕ, ФР.719


Срећан је онај који, видевши ове обреде, оде под шупљину земље; јер он зна крај живота и јер зна свој од бога дати почетак.


ПИНДАР, ФР.102


Лепа је заиста Мистерија подарена нам од благословених богова: смрт је за смртнике не више од зла, али благословена.


Натпис нађен у Елеусини


Постојало је опште веровање у Атини да би ко год да је учио Мистерије, када умре, био сматран вредним божанске славе. Oтуда су сви жудели за иницијацијом.


АРИСТОФАН, ЖАБЕ, 158


Нека приказа у сну ме је спречила да даље о томе говорим и да износим појединости о атинског светилишту Елусинион. Вратићу се на оно што је свима дозвољено да пишу.


Паусанија, I, 14, 3


Један сан ми забрањује да пишем о ономе што се налази унутар зидова светилишта. Оно што је непосвећенима у мистерије забрањено да гледају није им, јасно, дозвољено ни да слушају. Једни говоре да је Елеусин, по коме је град добио име, син хермеса и Океанове ћерке Даејре, а по другима да је Елеусинов отац Огиг.


Паусанија, 1, 38, 7


И лозинка Елеусинских мистерија је као што следује: 'Постио сам; Попио сам кикеон; повукао сам сандук; пошто сам урадио свој задатак, ставио сам поново у корпу, и из корпе у сандук.'


Климент Александријски, ПРОТРЕПТИКОС, II, 21.


„Најпре мучно лутање и тумарање и тескобно, бескрајно хођење кроз дубоку таму; затим непосредно пред циљем, сви ужаси, страх, дрхтање, самртни зној и укоченост. Напослетку појавила би се чудесна светлост или би се долази-ло у чисте пределе, где се слушало певање, игра и узвишене ствари и гледале се свете појаве. Ту онај који је сасвим посвећен ходи прост и слободан, учествује овенчан у светковини и заједно се налази са светим и чистим људима, и при том види како непосвећена гомила борави у дубоку блату и калу и због неверовања у онострана добра остаје у самртном страху"


ПЛУТАРХ, О ДУШИ


Фрижани, каже, тврде да је Бог свеж пшенични клас, и следећи Фрижане Атињани, када иницирају у Елеусини, показују у тишини epoptai моћне и величанствене и најпотпуније епоптичке мистерије, клас пшенице.


ИПОЛИТ, ФИЛОСОФУМЕНА V, 8

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Pretraga. Dijakritički znaci su obavezni. Nakon toga pritisnite "enter".