Reč za dodelu nagrade "Poziv na putovanje", 2012., Aleksandar Jerkov

Reč za dodelu nagrade "Poziv na putovanje", 2012., Aleksandar Jerkov





Reč za dodelu nagrade „Poziv na putovanje“




Šum Panonskog mora je lirski šum utehe, koje nema. Jer sve što je bilo zauvek ostaje sa nama. Od onoga što je bilo, dakle, nema spasa iako se on traži, u tekstu. Radomir Mitrić, jedan neobičan i kontroverzan pesnik koji je odmah pogodio razne nagrade, i kojeg su te nagrade prognale u poznatost, za ovaj pokušaj da izađe na kraj sa sobom i svojim pamćenjem, evo, dobio je još jednu. Dobio je nagradu „Poziv na putovanje“ u drugoj godini njenog dodeljivanja, i ona ga opet izlaže pomnoj proveri. Dvojica prošlogodišnjih dobitnika, Krsto Popovski i Aleksandar Šurbatović, tu su proveru izvanredno dobro prošli. Bili su u najužoj konkurenciji za najprestižnije nagrade koje se kod nas dodeljuju i jedini hendikep im je bio, videlo se  to, da su još za pojmove naše književne svesti suviše novi. Taj će „nedostatak“ brzo iščileti i istina jedne borbe za izvrsnost postaće još bolje vidna.

            Mitrić je mlađi, a možda i vidniji, a njegov napor uobličenja (ne milost kako je govorio Kiš) očigledan. Onako kao su se u lirskom zapisu borili srpski pisci posle Prvog svetskog rata, on se napreže nakon (za sada) Poslednjeg svetskog rata, onog u najgorem smislu reči „našeg“. Podlo delovanje biografije, i plemenito delovanje lirike sukobljavaju se oko toga da li će iskustvo traume sećanja i traume opstajanja nadvladati potrebu da se govori lirski potreseno. Tu su i sklonost esejističkom zgušnjavanju, autorefleksiji, teški tropi, čak i jedna mansarda, kao da je Mitrić još u samom svom biću sebi obećeo ovaj događaj koji mu se dogodio. I tu je strašna razlika što probleme sa sobom njegov junak ima kao probleme sa celim svetom, možda manje plemenito od velikog prethodnika.

            Mitrić je u rasutim paragrafima, koji se evo već čitav jedan vek, od Andrića i Crnjanskog nisu sabrali, on je sam u konvulzivnim otkidanjima reči od njihovog prirodnog poretka, u njegovim rečenicama umire poezija i strašno se otvara velika dilema: da li se nešto ovde rađa i šta je to? Ta njegova dinamika je, međutim, beskrajno mnogo uzbudljivija od dosade slabog narativa koji niti šta zna niti šta ima da kaže a i dosadno mu je da govori. Mitrić je, dakle, neko u kome oživljava jedna duga i lepa tradicija lirske proze, a prilozi ovoj tradiciji koje su davali Nemanja Mitrović i Vladimir Pištalo pre četvrt veka odnekud su skoro potpuno zaboravljeni i još ih se jedino ja sećam,  jer je to bila izvanredna književnost i zato neka mi ne bude oproštena ova usamljenost. Mitrić ide svojim putem, i zato je to sdada već književnost novog veka.

            Nije na uredniku, makar bio i književni krititčar, da se prejako izrazi i daje prerane ocene. Mi vam sa radošću predajemo pobednika koji je svoju pobedu zaslužio u lepom nadmetanju i gde je imao dobrih, odličnih takmaca, i verujemo da je ovaj autor dobro u duhu dobre volje velikog književnog nasleđa poslušao savete mladom piscu u kojima se rađa jedna vrlina sprske književnosti do koje je piscu ovih redova izuzetno stalo.

Jako mi je žao što sam danas odsutan. Ja sam na jednom naučnom sastanku takođe sa mladim ljudima, Mitrićevim kolegama i prijateljima, prema kojima imam ogromnu profesorsku odgovornost i nije se mogalo nikako desiti da tamo izostanem, što mladi pisac zna i razume, i ja mu ovom prilikom, kao i pre nekoliko dana kada se pojavio prvi primerak njegove knjige, čestitam na nagradi i veoma se radujem što je ona u njegovim rukama.


Aleksandar Jerkov

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Pretraga. Dijakritički znaci su obavezni. Nakon toga pritisnite "enter".