Nebeski disk Nebra, Zvezdarnica Gosek

Nebeski disk Nebra, Zvezdarnica Gosek

Nebra, disk

Nebeski disk Nebra je bronzani disk promjera 30 cm, obojen plavo-zelenom bojom i ukrašen zlatnim simbolima. Oni se tumače kao sunce ili pun mjesec, polumjesec, zvijezde (uključujući nakupinu koja se tumači kao Plejado). Dva zlatna luka s obje strane, koja označavaju ugao između solsticija, su dodani kasnije. Konačno je dodan još jedan luk na dnu okružen s nekoliko crta (nejasnog značenja, najčešće tumačen kao Solarni splav s mnogim veslima, kao Mliječni put ili duga).

Disk se pripisuje arheološkom nalazištu Nebra u njemačkoj državi Saska-Anhalt, a asocijacijski datira na cca. 1600. pne.. Povezuje se s kulturom Unetice iz bronzanog doba.


wiki


...


Najstarija sunčeva opservatorija na svetu, Gosek, stara je oko 7000 godina. Na istom terenu, gde su oduvek živeli Lužički Srbi, Sorbi ili Vendi pronađen je i disk Nebra.

Gosek se nalazi kod Lobitzscha (Lobich ili tačnije Ljubića) u pravcu Uichteritz (Ujterica). Predela koji je bio i ostao slovenskog karaktera, (preciznije Lužičkosrpskog) bez obzira što je pod nemačkom upravom već 1200 godina.

Gosek je opservatorija koja pripada istoj kulturi koja je gradila ruski Arkaim i Stounhendž u Engleskoj, ima istu kružnu strukturu, bolje rečeno spiralnu strukturu sa centralnom tačkom koja se vezuje za praćenje sunca, solsticijuma i ekvinocijuma. Tako su nekada oblikovani i sami gradovi od Sibira do Dunava i mediteranskih obala, gde je nekad živela ova kultura, visoko sofisticirana, sa neverovatnim znanjem o kosmosu i uticajem nebeskih tela na Zemlju.

Gosek









































Whatsapp Button works on Mobile Device only

Pretraga. Dijakritički znaci su obavezni. Nakon toga pritisnite "enter".