Crni dragulj sveta, Nikola Popović

                                         CRNI DRAGULJ SVETA


More nas je povezivalo kao spona.
Ne samo što nam je u dugim periodima razdvojenosti spajalo srca
već je činilo da svako od nas lakše prihvata priče ostalih, čak i njihova ubeđenja.
Dž. Konrad, Srce tame


*
VREME KIŠA

          Duge vodene pruge slivaju se niz šoferšajbnu džipa, kroz zamagljena okna vide se zelenkaste nijanse polja kraj ceste koja vodi u grad. U Kongu je od novembra počela sezona kiša. Ovde godišnjih doba  nema, godina se deli na sušni i kišni period. Vreme se promeni naglo, izmenjeni pejzaž prekrije stari kao pozorišna kulisa.
          Tamni mlazovi iz neba, stopljeni sa zemljom, ne propuštaju tragove svetlosti. Kao što je i drugo u ovoj zemlji uvek puno i krajnje, nikad ublaženo i nedorečeno, tako i ova kiša ne jenjava u svojoj silini. Na mahove zagrmi, ali ne vredi brojati od munje do groma, kao kada smo bili deca. Prođe dugo nakon što bljesak munje raspara nebo u daljini.
          U vožnji svako misli na svoj grad, i na dane koje će provesti u Kinšasi, susrete, poslove i doživljaje. Afrička kiša potopila je planove za put u druge gradove, ali dok pada, u toploj kabini automobila, duša se povlači u sebe, čovek jasnije vidi svoj put i iznova proživljava uspomene.

*
LAĐE U IZMAGLICI

          Velika reka ovde je mirna i tiha, drugde je puna brzaka. Po njenoj površini plutaju lokvanji, trske, granje. Pogled uranja u daljinu, do sive linije horizonta gde se nebo spaja s vodom koja izgleda nepomična, jedva se razaznaje pravac toka. Stavljamo na mamac gliste a onda, pošto ribe nema, prekrupu. Zabacujući što dalje, da se udica ne zaplete u gustu šaš naraslu uz obalu, čekamo da mamac lagano padne do dna i naslanjamo štapove na betonsku ogradu. Na poslednjim zrakama sunca, šalupe u izmaglici promiču kao sene na Haronovoj lađi koja plovi u drugi svet.
          Demokratska republika, ne zaboravite na ove reči ispred Kongo govore nam u Kinšasi preko puta je samo Republika Kongo.
          Dve zemlje i dve prestonice, Kinšasa i Brazavil, gledaju se preko velike vode, ali se prelazi retko. Samo riba, tilapija, autohtona afrička vrsta, dopliva s jedne na drugu stranu lako. Konačno, počela je da grize. Praćaka se na mamcu i teško ju je uhvatiti rukom, sluzava je i klizi, a nakostrešena krljušt bode dlan. Roštilj je spreman, pivo ohlađeno, tamno „tembo“, čija etiketa podseća na meč Muhameda Alija i Džordža Formana, održan ovde, u Kinšasi, prestonici tadašnjeg Zaira, davne 1974. godine.
          Pamtim to iz očevih priča: on i deda pred crno-belim ekranom gledaju prenos bokserskog duela iz Afrike. Nameru Mobutuovog režima da se promoviše u svetu, plativši ovaj meč veoma skupo, pominje malo ko od naših domaćina, stanovnika Kinšase, ali ovaj događaj ostao je spomen jednog vremena, nezaobilazan deo gradske mitologije i ponosa njenih stanovnika. Prvo što su nam pokazali, bio je upravo stadion Dvadeseti maj. Ne vidi se odavde, sa reke, iako nema velikih zgrada.
          Talasi su slabiji a komaraca je sve više. Vazduhom se širi miris pečene ribe i rezak trag đumbira. U ova tiha predvečerja kraj reke, čini se da ovom prostranom zemljom nije protutnjalo i još ne tutnji mnogo toga – sirotinja, bolesti, oligarhija kolonizatora i svirepih režima, a nadasve rat sa Ruandom, najkrvaviji u novoj istoriji Afrike, koji je odneo milione žrtava i gde je učestvovalo nekoliko zemalja regiona.

*
MALI BRATE

          Mon petit frère. Tako u Kinšasi oslovljavaju mlađeg, uz ime starijeg dodaju naziv „papa“, u afričkom izgovoru francuske reči, vokal se snažno obruši na poslednji slog. Značenje, puno poštovanja u patrijarhalnom svetu, slično je nazivu „barba“ u Dalmaciji, ili „don“ na jugu Italije. Predvorje hotela „Memling“, čije je osnovno zdanje ostalo iz vremena belgijskog gospodarenja Kongom, nalik je drugim velikim hotelima u Africi, gde odseda afrička biznis aristokratija, posade aviokompanija poput „Brussels airlines“ i Evropljani koje ovde dovodi posao i, ređe, turizam. Nacionalni park Virunga, jedna od najpoznatijih turističkih destinacija sa vulkanima i gorilama, suviše je blizu Gome, oblasti na istoku zemlje, na granici sa Ruandom, zahvaćenoj ratom.
          Kinšasa nema prirodne znamenitosti, ali je neodoljiva urbana džungla. Čim se prekorači hotelski prag, pred posetiocem se otvara neki drugi svet, prepun pokreta i huke motora od skalupljenih vozila i pokoje limuzine koja nalazi pukotinu u neurednoj koloni. Na trotoaru Avenije Čad prilaze nam prodavci i nude značke sa državnom zastavom i žutom zvezdom na plavoj pozadini. Prodaju se i figurice od drveta – Tintin sa psom Sneškom, kapetan Hedok, likovi iz stripa koji smo nekad čitali na stranicama „Politikinog zabavnika“. Žene nose na glavama košare sa voćem, jajima, sveže pripremljenim bagetima, vodu u  malim najlonskim kesama. Duž glavnog bulevara smeštene su vladine institucije, banke i pošte, tu  mali broj Kongoležana ima stalno zaposlenje.
          Do pijace umetnina gde za deset dolara (dolar je, poput domaćeg franka, najpopularnija valuta u zemlji) kupujem lep par drvenih figurica, simbole plodnosti iz pigmejskog plemena s juga, odveo nas je uniformisani pratilac Patrik. Prati nas u stopu, tupkajući prstima po oružju u ritmu melodije. Dok čistimo figure nazire se tekstura drveta ispod prašine (bolje se prodaju odajući utisak starine), izranjaju debele usne, visoko spljošteno čelo, šiljate trouglaste grudi,  uz puno pokreta nude nam plemenske maske ukrašene školjkama i nakit živopisnih boja.
          Zagledani u maske, slike od peska i narukvice od slonovače, nismo primetili da se naš pratilac udaljio. Na izlazu pijace opet je s nama, dopunio je kredit na mobilnom telefonu, kaže da hitno mora da telefonira.  Njegov kalašnjikov je prazan, bez municije, smeje se šireći ruke i tapšući nas po ramenu. Hladna metalna cev ionako ne pristaje uz njega. Kod nesporazuma pri kupovini, graške znoja izbile su na njegovom rošavom licu, a oči su bile zagledane u nešto daleko. On u mislima i jeste daleko, na poljima kukuruza i manioke, brine o svom žitu. Upravo se javlja svojima da vidi kako je rodila letina. U zemlji punoj paravojnih formacija, gde su mnogi izginuli upravo zbog neznanja rukovanja oružjem, svako je vojnik i niko nije, kao ni ovaj afrički Švejk.

*
VERGL UZBUĐENJA

Među strancima koji žive u Kinšasi, iz Zapadne Evrope najviše ima Belgijanaca i Francuza, ali ima ih iz svih krajeva sveta. U indijskoj prodavnici kupili smo lep pirinač, u libanskoj jogurt nalik našem, u grčkom restoranu kraj pravoslavne crkve počastili smo se baklavom i kafom na koju smo navikli. Medicinska ekipa iz naše zemlje već dugo radi ovde. Put od aerodroma do centra grade Kinezi, već su izgradili jednu bolnicu. Kinšasa je danas Meka za humanitarne radnike i biznismene željne brze zarade.
Neko se upusti u afričku avanturu kako bi utekao od loše plate ili dosadnog života u domovini, gde je na kraju meseca novca uvek malo a sledeći mesec sledi istu kolotečinu. Drugi, vođeni adrenalinskim porivom za velikim ali rizičnim novcem koji kod kuće ne mogu zaraditi, žive na visokoj nozi, okruženi raskošću i rasnim lepoticama. Makar i ne trajalo dugo, samo neka vergl uzbuđenja svira a Kinšasa je grad na čijim se ulicama noću hiljadu trzavih trenutaka zbija u jedno neodoljivo sada-i-ovde. Razlozi dolaska su različiti, ali svi se uzdaju u isto, da će posle Konga biti novčano jači i iskusiti avanturu. 
Put od posla do kuće stranci prelaze kolima, državne institucije su većinom na glavnim bulevarima. Sedmomilionski grad prostire se desetinama kilometara dalje, zemljanim putevima i asfaltiranim gde se vozi u svim pravcima. U automobilima (mnogi su plavo-žuti, u bojama zastave) prevozi se i osmoro a kombiji su kao košnice: putnici sede jedni drugima u krilu a ko ne nađe mesto stane na branik i drži se rukom za vrata vozila, čije gume popuštaju pod teretom a motor brekće dok ne stane, onda se ceo put blokira, vozač legne pod vozilo ga da popravi i nakon nekog vremena makina, uvek, krene dalje.

*
PEVAJU PROMUKLIM GLASOVIMA

          Ispred mauzoleja Lorana Kabile, predsednika DR Kongo koji je ubijen u atentatu 2001. godine, vojnik fotografiše crnačkog albino dečaka, seo je na šape mesinganog lava. Ispod vojnikove raskopčane uniforme na majici vidi se lik sadašnjeg predsednika, Kabile mlađeg. Pored je Nacionalna palata, njegova rezidencija. Atentat na Kabilu oca – Starog, kako ga zovu Kongoležani, i politika uopšte, ovde je tabu tema. Kao i rat, koji retko ko spominje.
          U putu, prolazimo pored spomenika Patrisu Lumumbi, pominjući kako je Beograd trinaest godina pre čuvenog boks meča, ustao protiv ubistva borca za nezavisnost i prvog premijera nezavisnog Konga. Dečji hor uvežbava pesmu u tri glasa, prateći poteze dirigentske palice. Svi u belim, savršeno ispeglanim košuljama. Kraj njih, dižući oblak žute prašine, prolazi kamion na čijem krovu radnici sa ašovima naslonjenim na ramena pevaju promuklim glasovima.
          Kinšasa je velika, siromašna, britka; sve ono što je krajnje, onostrano, granično, u njoj je pred očima. Ona je grad bez metafore. Prestonica praktično najbogatije zemlje ali pokradene do srži, mesta gurnutog u bedu i rat, kojeg kao da su se i sveci odrekli, gde i stabljika manioke ne stiže da naraste.


*
AFRIČKA SINKOPA

          Stanovnici Kinšase ne putuju mnogo osim malobrojnih koji najčešće u Parizu i Briselu imaju rodbinu. Pod uslovom da dobiju vizu u nekoj od ambasada što liče na tvrđave, opasane zidinama sa širokim gvozdenim vratima. Na jednoj od glavnih ulica nalazi se agencija kompanije Turkish airlines, odnedavno moguće je u Kinšasu doći iz Istambula, let je jeftiniji od onog iz Brisela ili Pariza, mada se na letove za evropske gradove čeka i po pola dana. Pred starom zgradom pošte koja ne radi već dugi niz godina okupile su se žene Kinšase, sve nose bele marame na glavi u znak protesta protiv rata.
          Na jednom od kružnih tokova (to su improvizovani trgovi sa prodavnicama, cd klubovima, berbernicama) stoji naoružan policijski vod u plavim uniformama, sa pancirima i štitovima. Preko pešačkog prelaza ide grupa đaka, obučeni isto: bela bluza i teget suknja ili pantalone. Na zidu škole naslikan je crtež koji poziva na pohađanje škole – na desnoj strani  nacrtano je dvoje školaraca sa osmehom na licu a na levoj strani je nacrtan zid i dvojica mangupa od kojih jedan drži mačetu a drugi špric. Karikatura, nažalost istinita, u zemlji gde je bilo puno dece-vojnika, sa pravim a ne crtanim mačetama u ruci.
          O ratu se sve zna, ali se o njemu ćuti. Onome ko je došao sa strane teško su razumljive kongoanske podele koje su stare, plemenske. Gledano iz Kinšase, rat je uvek tamo na granici, nagriza veliku zemlju kao izgladneli, otrovni crv. Stanovnici Kinšase vode svoj život, usmereni uvek na ono što donosi novo jutro, dok će trgovci iz sveta dolaziti i dalje da ugovore poslove bez nastojanja da dokuče korene mržnje i ratne pohlepe. A putnicima, onima koje u Kongo vuku neobjašnjive sile, ostaju nakon putovanja slike koje se vrte kao hipnotička spirala događaja i lica.
          Nad Kinšasom su padale kiše, a sada se u daljini vide visoko podignuti plamenovi zapaljenih kresova. Kroz brujanje grada čuje se propoved sa megafonom, čuju se udari bubnja, a još dalje, drugi ritam. Nepravilan je, izmešten, čas žuri, čas kasni. Ta afrička sinkopa nalik je zvonima bogomolja u Andrićevoj priči, čiji se zvuci nikada ne usaglase. Kinšasa nije ni šarmantni Lome, ni za afričke pojmove razvijena Akra, mada poput opijata, ona zove sebi opet svojom sudbinom i koloritom, a putnik na povratku kući govori o njoj kao o crnom dragulju našeg sveta.

Kinšasa, septembar 2012.

Nikola Popović

KOMENTARI

Name

. Video 10 pravila za pisce 10 Rules for Writers 1993 500 Years of Female Portraits in Western Art A koliko si imala ljubavnika A. Direr A. Vesalijus A.P. Čehov Abel Korženijovski Abelardo Morel Aboridžini Adam Marek Adam Zagajevski Adam Zagajewski Adela Greceanu Adrijana Šimanjska Adrijen Rič Agnješka Žuhovska Arent Ahmed Burić Ajfel Ajtana Dreković Akua Naru Al Stjuart Ala Tatarenko Alan Ford Alber Kami Albert Camus Alberto Luis Mangel Alberto Moravija Aleksandar Bečanović Aleksandar Galjper Aleksandar Genis Aleksandar Janković Aleksandar Leso Ivanović Aleksandar M. Petrović Aleksandar Petrov Aleksandar Ristović Aleksandar Solženjicin Aleksandar Šurbatović Aleksandar Tijanić Aleksandar Tišma Aleksandar Vučo Aleksander Vat Aleksandra Bajić Aleksandra Batinić Aleksandra Marilović Aleksandra Roćenović Aleksej Makušinski Alen Brlek Alen Ginzberg Aleš Debeljak Aleš Šteger Alfred de Vinji Alfred Mise Alhemija Ali Farka Ture Alina Somova Alma Lazarevska Alma Micić Almin Kaplan Almir Kolar Kijevski ALojz Benac Alpar Lošonc Alvaro de Campos Amarsana Ulzitujev Amedeo Modiljani Ameli Notomb Amelie Nothomb Amerika Amin Maluf Amiri Baraka Ana Ahmatova Ana Glišić Ana Moura Ana Nikvul Ana Omaljev Ana Pejović Ana Radojević Ana Ristović Ana Seferović Anais Nin Ananda K. Kumarašvami Anastasija Anđela Matanović Anđela Pendić Anđelko Zablaćanski Andre Breton Andrej Gogoljev Andrej Platonov Andrej Rubljov Andrej Sen-Senjkov Andrej Tarkovski Andrej Vidović Andriana Škunca Andrićevi junaci svoju mučnu kob nose svijetom kao prokletstvo i kaznu Andrija Kačić Miošić Anica Savić Rebac Animacija Anja Jeftić Anja Marković Anja Ulinič Anna Maria dal Violin Anne Sexton Annette Peacock Anri Mišo Anton Pavlovič Čehov Antonen Arto Antonio Filaret Antonio Negri Antonio Porpeta Antonio Tabuki Antonio Vivaldi Antun Branko Šimić Anuar Brahem apokalipsa Archibald MacLeish Arčibald Mekliš Arhitektura Armen Gašparijan Arsen Dedić Arsen Dedić i Darko Rundek Artir Rembo Artur Rembo Astrologija Audio Audio poezija Auschwitz Café Aviv Etrebilal Azam Ali B. Wongar Balet Balkan Balkanski dnevnik Basheskia Baudolino Bela Ahmaduljina Bela Hamvaš Béla Hamvas Belegišanin Belen Gopegi Belle Epoque Bells From The Deep Bend of Horsis Benei Žuža Benoa Ditertr Benoît Duteurtre Beograd Beokult Bernhard Vider Bert Janš Bertolt Brecht Bertolt Breht Bertrand Rasel Biblistika Biosfera Blaise Cendrars Blandine Blez Sandrar Bob Dilan Bob Dylan Bob Kaufman Bob Perelman Bogdan Pristrom Bogoljub Šijaković Bogomil Đuzel Bogomil Đuzel. Poezija Bogumili Bojan Bošković Bojan Samson Bojan Tomić. Esej Bolero Bolero Reunion Book of Enoch Boris Buden Boris Budimir Boris Jovanović Kastel Boris Lazić Boris Marić Boris Nad Boris Pasternak Boris Potočnik Boris Vijan Borislav Jovanović Borislav Pekić Borislav Radović Borjana Mrđa Boro Drašković Boskes de Mi Mente Botho Strauss Boto Štraus Božica Jelušić Braco Subotić Brana Petrović Brana Radević Branislav Banković Branislav Petrović Branislav Živanović Branka Arsić Branka Savić Branka Selaković Branko Bošnjak Branko Ćopić Branko Čučak Branko Kukić Branko Miljković Branko Radičević Branko Ve Poljanski Bratislav Milanović Brodolom kod Thule Bruno Katalano Bruno Schulz Bruno Šulc Buenos Aires Bulat Okudžava CA Blues Calcutta blues Camus Canaleto Carl Gustav Jung Carlos Fuentes Čarls Bernstin Čarls Bukovski Čarls Simić Čarobna pesma Časopisi Cesar Vallejo Česlav Miloš Charles Bernstein Charles Bukowsky Charles Simic Chris Lavis Christian Wolgang Emmerich Cinema Mediteran Čini mi se Claude Levi-Strauss Constantine Cavafy Crno jagnje Čudnovatost Vilijema Blejka Cujoši Jamamoto Trio cvetan todorov Czeslaw Milosz Đ. di Kiriko D. Feti D.H. Lorens Daemonia Nymphe DakhaBrakha Damian Saez Damir Malešev Damjan Malešev Danijel Dragojević Danijel Gatarić Danijel Jović Danijela Dejanović Danijela Mršulja Vasić Danil Harms Danilo Kiš Danilo Kiš – Uspomene Danilo Lučić Darko Cvijetić Darko Daničić Dartmut David Albahari David Bezmozgis Dead Can Dance Deads Poets Society Dejan Ajdačić Dejan Aleksić Dejan Ilić Dejan Petrović Hica Dejvi Mekmanus Dejvid Herbert Lorens Delia Steinberg Guzmán Delija Štajnberg Guzman Delimir Rešicki Deni de Ružmon Deni de Ružmon i san o ujedinjenoj Evropi Deniz Levertov Đeo Bogza Derek Volkot Desert For Ever Dete sa pučine Diavolo in corpo Dijana Klarić Dilan Dog Dilan Horman Dilan Tomas Dimitrije Mitrinović Dino Bucati Dino Buzzati Ditiramb Dnevnik Dnevnik jedne ljubavi Dobrica Erić Dokumentarni filmovi Domagoj Nikolić Doors Đorđe Šćepović Đorđo Agamben Đorđo Lingvaglosa Dorotea Tening Dr. Stylianos Atteshlis (Daskalos) Dragan Babić Dragan Bošković Dragan Jovanović Danilov Dragan Marković Dragan Prole Dragan Radulović Dragan Tasić Dragan Vojvodić Dragana Kragulj Dragana Tripković Dragoš Kalajić Dragoslav Dedović Dragoslav Đorđević Dragoslav Mihailović Dragutin Tadijanović Drama Draško Ređep Društvo spektakla Dubina Dubravka Đurić Duša žene Dušan Gerzić Gera Dušan Matić Dušan Opačić Dušan Pajin Dušan Zaharijević Duško Domanović Đuzepe Ungareti Dylan Horman Džejms Džojs Dženi Džozef Džerom Rotenberg Džim Morison Dživan Gašparijan Džon Banvil Džon Beri Džon Berimen Džon Fante Džon Kits Džon Zerzan Džoni Mičel Džordž Orvel Džordž Vudkok Džošua Rotman Džozef Čeravolo E. Munk Ed Sandoval Edgar Alan Po Edin Pobrić Eduardo Galeano Edvard Artemijev Edvard Dodvel Edvard E. Kamings Edvard Said Edward Estlin Cummings Eftim Kletnikov Ekrem Hamid El Greko El Hansa Elegija Eleni Varikas Elma Porobić Elvedin Nezirović Ema Goldman Emanuel Levinas Emil Cioran Emil Gotje Emil Sioran En Sekston Endre Adi Enes Halilović Enesa Mahmić Enrike Vila Matas Enrike Vila-Matas Enver Muratović Ep Epitaf Erazmo Roterdamski Erih Frid Erik Sati Erika Kuhn Erika Kun Ernest Hemingvej Ernest Hemingway Ernesto Kardenal Ernesto Sabato Ernst Barlah Ernst Jandl Ernst Jinger Erotizam i ljubav Esej Esoteric Agenda Estetika Étienne de La Boétie Etjen de la Boesi Euđen Simion Euđenio Montale Eugen Fink Euženio de Andrade Eva Zonenberg Evgenij Grinko Evgeny Grinko Evlin Pizje Evroazija Evroazijci Ezra Paund F.Goja Fabio Pusterla Fado Faruk Džiho Faruk Šehić Faun Fehér Illés Felenko Fefe Feliks Gatari Ferid Muhić Fernan Brodel Fernan Leže Fernando Pesoa Fernando Pessoa Fernando Valverde Filip Marinković Film Film o Rubljovu Filosofija Filozofija Fisharmonika Fjodor Ivanovič Šaljapin Fjodor Mihjlovič Dostojevski Foals Folker Zilaf Foruk Farohzad Fotografija Fotografije Fotopoetika Fraktali Franc Kafka franc List Franc Šubert Fransoa Larošfuko Fransoaz Kolan Frantz Kafka Frederik Šopen Fredi Perlman Frenk Lima Frenk Stjuart Flint Frida Kalo Fridrih Niče Fridrih Helderlin Friedrich Nietzsche Fulkaneli Gabrijel Garsija Markes Gabrijel Kifu Gabrijela Mistral Gajo Petrović Geo Bogza Georg Fridrih Hendl Georg Simel Georg Trakl George Woodcock Georges Bataille Georges Korominas Gi Debor Gijom Apoliner Gilbert Kit Česterton Gimnopedije Gistav Dore GMO Gnoza Goran Babić Goran Blagojević Goran Gavrić Grga Goran Ilić Goran Korunović Goran Stojičić Goran Tešić Gordana Simeunović Gotfrid Ben Gottfried Benn Govor Grad Greg Brejden Gregor Podlogar Grozdanin kikot Gurđijev - Susreti sa izuzetnim ljudima Gvendolin Bruks H. Behem Hafiz Hajner Miler Hajnrih Bel Hajnrih Hajne Hamza Humo Hana Arent Hans Magnus Encensberger Hanter S. Tompson - Džon Zorn Haruki Murakami Hauard Barker Havier Pérez Havijer Gutijerez Lozano Heavy on my Head Hedningarna Hekataj iz Abdere Helena Blavacka Helena Burić Helmut Feter Henri Miler Herman Hese Herman Štern Herodot Hipatija Hiperboreja Hiperborejska muzika Hiperborejska muzika: Mari Boine Hoan Miro Homer Horhe Luis Borhes Horhe Rohas Hoze Ortega i Gaset Huan Ramon Himenez Hulio Kortasar Igor Gusev Igor Isakovski Imre Kertes Indijski rubini Inge Barč Ingmar Bergman Intervju intervju sa Rihardom Vizerom Ispod tamariske Istanbul Istorija Istorija umetnosti Italo Kalvino Iv Bonfoa Ivan Antić Ivan Bunjin Ivan Foht Ivan Lalović Ivan Sergejevič Turgenjev Ivan Sokač Ivan V. Lalić Ivo Andrić Izabel Perez del Pulgar Izet Sarajlić Izložba J. Gejn J. Ribera J.Vermejen Jadranka Božić Jadranka Milenković Jagoda Nikačević Jakob Taubes Jakobe Manštajn Jakov Grobarov Jan Kertis Jan Kot Jan Kott Jan Rašel Jan Skacel Jana Aleksić Jani Rico Janis Naksakis Janko Polić Kamov Japanski triptih Jasenovi Jasmina Šušić Jasmina Topić Jasna Karamehmedović Jedenje bogova Jeff Martin Jehuda Amihaj Jelena Anđelovska Jelena Arsenijević Jelena Arsenijević Mitrić Jelena Bujevič Jelena Bulajić Jelena Đurić Jelena Fanajlova Jelena Kojović Tepić Jelena Pavlović Jelena Radovanović Jelisaveta Bagrjana Jens Kristijan Grendal Jerg Fauzer Jerzy Górzański Jesen Jevenij Lukin Jevgenij Čigrin Ježi Gužanjski Jezik Božanske Matrice Jezik egzila Jirži Šotola Joachim Köhler Joachim Sartorius Joahim Sartorijus Joakim Keler Joakim Marušić Joan Flora Joan Mir Johan Volfgang fon Gete John Todd John Zerzan Jolanda Kastanjo Jon Mirča Jörg Fauser Jorge Luis Borges Jorgos Seferis Joseph Brodsky Josif Brodski Josipa Lisac Jovan Hristić Jovan Zivlak Jovica Aćin Jozef Rot Juan Ramon Jimenez Jukio Mišima Julija Kristeva Julijan Kornhauzer Julijus Evola Julio Cortasar Justejn Gorder Justin Popović Kabir Kad bi ajkule bile ljudi Kader Abdolah Kako sam ulazio u svet knjige i književnosti Kalaš pleme Kanonske pesme Karen Bliksen Karl Gustav Jung Karl Krolov Karl Marks Karl Sandberg Karlhajnc Štokhauzen Karlheinz Stockhausen Karlos Drumond De Andrade Karlos Fuentes Katabazija Katarina Kiković Jović Katarina Milanović Katarina Ristić Aglaja Katarina Vujović Katmandu Katrin Kleman Kedija Gadum Kenet Pačen Kenet Reksrot Kenneth Patchen Kim Adonicio Kinks Kirijakos Markides Kismet Klarisa Pinkola Estes Klaudijus Ptolomej Klaudio Magris Klaus Man Klaus Mann Klod Debisi Klod Levi Stros Knjiga Knjiga nespokoja Knjiga o Danilu Knjige Književnost Književnost je danas pod terorom tržišta Knut Hamsun Koliko života živimo Kolja Mićević Kombin Kvartet Konstanco Kostantini Konstantin Ildefons Galjčinski Konstantin Kavafi Konstantinopolj Koraci po vatri Korto Malteze Kostas Rafalidis Kralj Čačka kraljevima i slonovima Kratka priča Kratka proza Krimea Kris Lejvis Kris Marker Kriso i Odoteo Kristijan Buržoa Kristin Brikner Kristof Mekel Kritika Kult žene Kultura L.S. Mckee L'Enfant de la haute mer Lajoš Kesegi Lana Bojanić Lara Dorin Lav Nikolajevič Tolstoj Le Cimetière Marin Le Serpent Rouge Lejla Kalamujić Lejla Kašić Lekcija o lopti Leonard Koen Leonid Šejka Leonid Tiškov Leroa Džouns Les Ogres de Barbak Lešek Kolakovski Lesek Kolakowski Leto Letopis Lewis Mumford lica Lidija Ćirić Ligeia Ligeja Linda Marija Baros Lingvistika Lirska Proza Literature And Evil Ljiljana Bogoeva Sedlar Ljiljana Dirjan Ljiljana Maletin Vojvodić Ljiljana Popović Ljuba Tadić Ljubeta Labović Ljubinko Dugalić Ljubiša Jocić Ljubiša Jovanović Ljubiša Subotić Lorens Darel Lorens Ferlingeti Lotar Bajer Lotova žena Lou Andreas-Salome Lu Andreas Salome Lucija Stupica Ludvig Fojerbah Ludvig Vitgenštajn Luis BaKalov Luis Garsija Montero Luis mamford Luis Meknis Luiz Glik Luj Blerio Luna Jovanović Maček Ščerbovski Maciek Szczerbowski Madame Tutli-Putli Mađarski Hiperion Maja Klarić Maja Radović Majid Bekaš Majkl Hart Majkl Parkes Majls Dejvis Majstor i Margarita Makoto Fujimura Maks Brod Maks Ernst Maks Žakob Maksime Mamak Kadem Man Rej Manifest Manuskript Marcin Kolpanovič Margerit Jursenar Maria Alcantarilla Marija Alkantarilja Marija Bralović Marija Chardin Marija Knežević Marija Šardin Marija Šimoković Marija Vasić Marija Zambrano Marina Bauer Marina Cvetaeva Marina Cvetajeva Mario Kopić Mario Vargas Ljosa Mark Rejvenhil Mark Šagal Mark Strand Marko Antić Marko Krajšić Marko Tomaš Marko Vešović Marko Vujović Marko Živković Markus Vijana Marsel Prust Martin Hajdeger Maša Kaleko Mascha Kaleko Mašo Čekić Matijas Enar Maurice Blanchot Maya Deren Mediteran Mehmed Begić Meša Selimović Mič Koen Michael Parenti Michel Foucault Michelangelo Buonarroti Migel de Unamuno Miguel de Unamuno Mihail Bakunjin Mihail Epštejn Mihailo Đoković Tikalo Mikelanđelo Mikloš Varheđi Milan Aleksić Milan Budimir Milan Dobričić Milan Kundera Milan Micić Milan Milišić Milan Mladenović Milan Oklopdžić Milan Rakulj Mile Savić Mile Stojić Milenko Bodirogić Mileta Prodanović Milica Milosavljević Milica Petričević Milica Vučković Milivoj Solar Miljenko Jergović Milorad Belančić Milorad Pavić Milorad Pejić Milorad Popović Miloš Crnjanski Miloš Folić Miloš Galetin Miloš Karadaglić Milovan Vidaković Milto Sahturi Milutin Bojić Milutin Petrović Miodrag Bulatović Miodrag Pavlović Miodrag Sibinović. Ruska književnost Mirjana Marinšek Nikolić Mirjana Ognjanović Mirko Božić Mirko Grbić Mirko Kovač Mirko Vraneš Miro Vuksanović Miroljub Todorović Miroslav Antić Miroslav B. Dušanić Miroslav Karaulac Miroslav Mika Antić Miroslav Stamenković Miroslava Anđelković Mirza Lekić Miša Antonić Mišel Bitor Mišel de Serto Mišel Fuko Mišel Uelbek Mišljenje spoljašnjosti Misteriozna mjesta Mitch Cohen Mitologija Mladen Lompar Mojsije Momčilo Bakrač Momčilo Nastasijević Moni de Buli Monika Herceg MONSANTO Mooyo Neimar (Muhamed Trepić) Moris Blanšo Mornarsko groblje Muharem Bazdulj Multimedija Muzika Nada Šerban Nađa Tešić Najkraća priča na svetu Napomene uz Ime Ruže Nasa vesela apokalipsa Naso Vajena Natalija Berezovaja Nataša Atlas Nataša Božarova Nataša Bundalo Mikić Natasha Bozharova Naučni rad Nebo nad Berlinom Nebojša Arsenijević Nebojša Vasović Nemanja Rotar Nenad A. Tanović Nenad Jovanović Nenad Marić Nenad Milošević Nešto između: simbolička geografija Srbije Nestor Neven Svilar Nicanor Parra Nijaz Nik Kejv Nika Dušanov Nikanor Para Nikita Stanesku Nikola Dakić Nikola Đuretić Nikola Madžirov Nikola Malović Nikola Milošević Nikola Oravec Nikola Popović Nikola Stefanović Nikola Strajnić Nikola Tesla Nikola Vujčić Nikola Živanović Nikolaj Ivanovič Fešin Nikolina Petrović Nina Živančević Ninoslav Mitrović Njena vrsta Nobelova nagrada Norman Makejg Norman Spinrad Norveška šuma Nova Poezija Novica Petković Novica Tadić O Izidi i Ozirisu O priči i pričanju O smislu i besmislu O učenju o stilu O. Redon Odbrana Sokratova Odgovor Odisej Elitis Ofelija Ognjen Aksentijević Ognjenka Lakićević Ognjil Oksimoron Oktavio Paz Oleg N. Trubačov Olga Medenica Olja Savičević Ivančević Opera Ophelia Oproštaj s Floridom Orhan Pamuk Ortegina klepsidra Osip Mandeljštam Ostrvo u podne Oto Fenjveši Oto Horvat Otpor Our Europe Our Father on Aramaic Language Ovidije Pablo Neruda Pagan Metal Pal Esterhazi Palimpsest u književnosti Danila Kiša Panama ili pustolovine mojih sedam ujaka Pantelejmon Komarov Pariz Patrick Modiano Patrik Denio Patrik Modijano Patti Smith Paul Celan Paul Cezanne Paul Coelho Paul Valéry Paulo Koeljo Pavle Goranović Pedro Salinas Pero Zubac Persis M. Karim Pesma pobune ljubavi i smrti Pesma umrlom bratu Stevanu Pesme Pet pesama za Kris Petar Fehir Petar Gudelj Petar Mamonov Petar Matović Petar Miloradović Petar Pajić Petar Penda Peter Sloterdajk Peter Sloterdijk Peti Smit Pina Pisma Pismo Pit Mondrijan Pitagora Piter Bruk Piter Or Pjer Emanuel (Noel Matje) Pjer Klastr Pjer Reverdi Pjetr Klastr Pjotr Dumala Platon Plutarh Poezija Pohvala dosadi Pohvala svetu Pol Elijar Pol Klodel Pol Maldun Pol Sezan Pol Valeri Ponekad s Lily Marlen Poseta iz svemira Pravila Preci iz kosmosa Pred životom predavanje o etici predeli Predrag Krstić Predrag Matvejević Predrag Palavestra Predrag Raos Predrag Vrabec Predsokratovci Preporuka Preporuke Presuda Pretnja Priča Priča o utopijama Pričaj im o bitkama Proplanak u šumi Protagonista romana koji još nisam počeo da pišem Protiv Levijatana Proza Prozračnost Putopis Quantum bez nule R.Barton Rabika Nazimkizi Rabindranat Tagor Rade Drainac Rade Šerbedžija Radenko Milak Radmilo Đurović Radmilo V. Radovanović Radomir D. Mitrić Radomir D. Mitrić. RTK Radoslav Đokić Radovan Zogović Rafael Alberti Ragnar Akselson Rajner Marija Rilke Ralf Von Villijams Ramon and Pedro Ramona Cordova Ranko Pavlović Raša Livada Rastko Kostić Rastko Petrović Raymond Carver Razgovor ugodni naroda slovinskoga Rebecca West Rebeka Čilović Rebeka Gejl Hauel Rebeka Vest Rejmon Moreti Rejmond Karver Rekvijem za avangardu Rene Aubrey Rene Genon Rene Guenon Ričard Bah Ričard Brotigan Rifat Gumerov Rihard Hulzenbek Rino Stefano Taljafijero Rinosuke Akutagava Rišard Krinjicki Risto Ratković Rober Delone Rober Desnos Robert Blaj Robert Frost Robert G. Tili Robert Grejvs Robert Ravenšćak Robert Simonišek Roberto Bolanjo Rođak smrti Rodrigo Fresan Rodrigo Fresán Rokia Traoré Rolan Bart Rolan Žakar Roland Barthes Romilo Hilandarac Ron Vilis Roni Somek Rože Kajoa Rudolf Nurejev Rudolf Štajner S. Dali S. Rosa Š.Merion S.N.Lazarev Sabine Rosenberg Patzer Safet Zec Salvatore Kvazimodo Samih Al Kasim Samo je san stvarnost Samsara Bluz Eksperiment Samuel Beckett San Base Sanjin Sorel Sanset Rabdaun Santorini Sara Jekić Šarl Bodler Sartre Saša Jelenković Saša Paunović Saša Skalušević Skala Saša Stanišić Satira Sava Babić Sava Stojkov Savo Stijepović Scythians Scyths sećanja Šejmas Hini Šejmus Hini Šekspir Sem Šepard Semjuel Beket Semjuel Tejlor Kolridž Sen Džon Pers Sergej Aparin Sergej Beuk Sergej Dovlatov Sergej Stanković Sergius Ses Notebom Sesar Antonio Molina Sesar Valjeho Sesil Dej Luis Silvana Marijanović Silvija Federiči Silvija Monros-Stojaković Silvija Plat Šima Majić Sima Pandurović Sinan Gudžević Siniša Kovačević Siniša Tucić Sionski Priorat sivi soko Skiti Skriveni izveštaj UN-a o osiromašenom uranijumu Skulptura Slađana Kavarić Slađana Zrnić Slavica Todorović Slavko Gavranović Slavko Pataković Slikarstvo Slobodan Acketa Slobodan Jovanović Slobodan Šijan Slobodan Škerović Slobodan Stojanović Slobodan Tišma Smrt autora Snežana Freya Čkojić Sokrat Soma Orlaj Petrič Sonja Jankov Sonja Tomović – Šundić Sopstvena soba Spells And Witchcraft Within The Music Industry Spiro Vreto SRBIJA Srđan Damnjanović Srđan Orsić Sreten Božić Srna u izgubljenom raju srpska srednjovekovna književnost Šta oni žele Stanislav Ignjaci Vitkjevič Stanislav Krakov Stanislav Lem Stanislav Li Stanislav Vinaver Stanislaw Lem Stanka Rađenović Stanojević Stara Grčka Stara srpska književnost Staze Štefan Cvajg Stefan Malarme Stefan Mitić Stenli Kjunic Stevan Bradić Stevan Pešić Stevan Raičković Stevan Tontić Stihovi o ruskoj poeziji Stil Stiv Tešić Stiv Vaj Stiven Berkof Stjepan Mimica Stojan Bogdanović Stojan Stiv Tešić Strahote darvinizma (ceo film) Strip Succubus Sumatra i Objašnjenje Sumatre Sumatraizam Sun Cu Susan Sontag Suzan Zontag Svetislav Mandić Svetlana Ceca Ćurčin Svetlana Slapšak Tadeuš Ruževič Tamara Venčelovski Tanja Bulatović Tanja Đokić Tanja Ristić Tanja Stupar Trifunović Tao Lin Tarik Ali Tatjana Gromača Tatjana Piskarjova Tatjana Vujović Kostić Tea Tulić Teatar Tehnokratija Tek sa znakom Telo žene Temnojar Teodor Adorno Teodor Retke Teorija Terens Mekkena Teri Iglton Terion The Journey Aflame The Language of the Divine Matrix The Piano Guys Thomas Stearns Eliot reads his Four Quartets Tihon Sinicin Tijana Rakočević Tin Ujević Tišina u oktobru Tit Lukrecije Kar Tito Bilopavlović Todor Manojlović Tom Vejts tomas bernhard Tomas de Kvinsi Tomas Maho Tomas Sterns Eliot Tomas Transtremer Tomas Vulf Tomaž Šalamun Tomica Bajsić Tomica Ćirić Tomislav Domović Tomislav Marinković Tomohiro Inaba Tradicionalno i moderno u poeziji Desanke Maksimović Tragično osećanje života tripoljska kultura Trivun Kalaba TSIDMZ Tsuyoshi Yamamoto Trio Tumani Dijabate U propadljivom telu prebiva Eros UFO and Russian meteorite Umberto Eco Umberto Eko Umetnost Umreti u Čikagu Uranjanje u olupinu Uroš Babić Uroš Kotlajić Ursula Le Gvin Uspomene i nade pravih Evropljana utopija Uvod u Berlinsko Detinjstvo V.A. Čudinov V.G. Zebald Vajarstvo Valter Benjamin Van Gog Van Gogh Vasilij Aksjonov Vasko Popa Vejn Miler Vejner Šenjei Tibor Vela Kiš Velimir Abramović Velimir Knežević Veno Taufer Verner Hercog Vesna Kapor Vesna Parun Vetri Vicente Aleixandre Vidan Papić Video Video poezija Video. Muzika Viktor Lazić Viktor Peljevin Viktor Rodrigez Nunjez Viktor Šerbu Viktor Vida Vilijam Batler Jejts Vilijam Fokner Vilijam Šekspir Vilijam Stenli Mervin Vilijem Blejk Vim Venders Vinča Culture Vinčanska kultura Vinsent Van Gog Violeta Sova Virdžinija Vulf Virginia Woolf Viseći vrtovi Vavilona Visente Aleksandre Vislava Šimborska Vistan Hju Odn Viteški ples Vitold Gombrovič Vitomir Vito Nikolić Vizuelna umetnost Vladan Desnica Vladimir Burič Vladimir Burković Frizbi Vladimir Dunjić Vladimir Gvozden Vladimir Kolarić Vladimir Kopicl Vladimir N. Cvetković Vladimir Perić Vladimir Pištalo Vladimir Šipovac Vladimir Tabašević Vladimir Tatlin Vladimir Vukomanović Vlati od trave u vjetru Vojislav Despotov Vojkan Milenković Vojo Stanić Volas Stivens Volfgang Izer Volt Vitmen Vrtovi svetlosti Vudi Alen Wallace Stevens Walt Whitman Werner Herzog William S. Burroughs reads Edgar Allan Poe's Annabelle Lee Wislawa Szymborska Wisława Szymborska Yolanda Castaño Ž. de la Tur Ž. Sen Žan Žak Derida Žak Dipen Žak Elil Žak Prever Zal Kop Žan (Hans) Arp Žan Bodrijar Žan Fransoa Liotar Žan Mari Gistav le Klezio Žan Pol Sartr Žanar Kusainova Zanimljivosti Zapis Žarko Martinović Zavera i praksa Zbigniew Bienkowski Zbignjev Bjenjkovski Zbignjev Herbert Željko Janković Željko Medić Žac Žena bez predrasuda Zidovi rastu Žil Delez Žil Sipervjel Zinaida Hipijus Živko Milić Živodrag Živković Živojin Pavlović Zlatko Saračević Zločin i kazna Znanje i moć Zoran Bognar Zoran Đerić Zoran Gavrić Zoran M. Mandić Zoran Paunović Zoran Pešić Sigma Zoran Stokić Zorica Babić Žorž Bataj Žoze Saramago zraci smrti Zuko Džumhur Zvonimir Golob Zvonimir Husić Zvonimir Radeljković Zvonko Karanović Κωνσταντίνος Π. Καβάφης Алекса́ндер Ват Александр Гальпер Александр Генис Антóн Пáвлович Чéхов Вальс Еле́на Никола́евна Фана́йлова Зврк Ио́сиф Бро́дский Николай Иванович Фешин Резултати књижевног конкурса „Милован Видаковић“ Фёдор Михайлович Достоевский
false
ltr
item
Hyperborea | Kulturna čitanka: Crni dragulj sveta, Nikola Popović
Crni dragulj sveta, Nikola Popović
https://4.bp.blogspot.com/-7hivKHm2_iY/WM7F0JX2TlI/AAAAAAAALYU/JeMte6FKLEgbwW7yVWbPVufB5YDyTVXOgCLcB/s640/FullSizeRender%2B%25281%2529.jpg
https://4.bp.blogspot.com/-7hivKHm2_iY/WM7F0JX2TlI/AAAAAAAALYU/JeMte6FKLEgbwW7yVWbPVufB5YDyTVXOgCLcB/s72-c/FullSizeRender%2B%25281%2529.jpg
Hyperborea | Kulturna čitanka
https://hiperboreja.blogspot.com/2017/03/crni-dragulj-sveta-nikola-popovic.html
https://hiperboreja.blogspot.com/
https://hiperboreja.blogspot.com/
https://hiperboreja.blogspot.com/2017/03/crni-dragulj-sveta-nikola-popovic.html
true
2688180380024958250
UTF-8
NEMA ČLANAKA S TIM KARAKTERISTIKAMA VIDI SVE PROČITAJ VIŠE ODGOVORI ODUSTANI OD ODGOVORA OBRIŠI By NASLOVNA STRANICE ČLANCI VIDI SVE PROČITAJ JOŠ I OVO: VEZA ARHIVA PRETRAGA SVI ČLANCI NEMA ČLANAKA SA TIM KARAKTERISTIKAMA VRATI SE NA NASLOVNU NEDELJA PONEDELJAK UTORAK SREDA ČETVRTAK PETAK SUBOTA NEDELJA PONEDELJAK UTORAK SREDA ČETVRTAK PETAK SUBOTA JANUAR FEBRUAR MART APRIL MAJ JUN JUL AVGUST SEPTEMBAR OKTOBAR NOVEMBAR DECEMBAR JANUAR FEBRUAR MART APRIL MAJ JUN JUL AVGUST SEPTEMBAR OKTOBAR NOVEMBAR DECEMBAR UPRAVO SADA PRE MINUT $$1$$ MINUTA PRE 1 SAT PRE $$1$$ SATI PRE JUČE $$1$$ DANA PRE $$1$$ NEDELJA PRE PRE VIŠE OD 5 SEDMICA PRATIOCI PRATI OVAJ SADRŽAJ JE PREMIUM PODELI DA BI OTKLJUČAO KOPIRAJ ČITAV KOD SELEKTUJ ČITAV KOD ČITAV KOD JE KOPIRAN NA TASTATURI NE MOŽEŠ KOPIRATI ČITAV KOD / TEKSTOVE, MORAŠ DA PRITISNEŠ [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) DA BI KOPIRAO