Златни сунцокрет (о Вујчићевој књизи поезије Скривености), Никола Страјнић

Златни сунцокрет (о Вујчићевој књизи поезије Скривености), Никола Страјнић




ЗЛАТНИ СУНЦОКРЕТ
( Никола Вујчић, Скривености, Културни центар Новог Сада, Нови Сад 2017 )

     Поeзија враћа светлост сунцу. Тиме га и поткива, у његовим небеским четвороспрегим кочијама, и чини бржим и светлијим.
     А то значи да су и речи светлосног порекла. Аристотелов појам λογος αποφαντικος значи да оно што реч у песми осветљава постаје и стварно.
     Тако светлост речи, као и светлост сунца, рађа нова бића.
     Песник Никола Вујчић, у својој збирци песама Скривености, ово рађање види као ткање. А управо то је, говорећи о Орфеју, такође Аристотел рекао да тај песник разуме рађање сваког бића као ткање или плетење мреже.
     Тако је и са бићем песме.
     Зато већ прва песма у Вујчићевој књизи носи наслов Ткање речи. Али, постоје и друга места у њој, на којима се распреда, да тако кажем, о речима и ткању. Па, у једној песми, стоји: уђи у... ткање речи ( Од заборава ), а у другој речи плету зуј ( Разговор ). И цела књига Скривености ткање је речи.
     На латинском језику ткање се каже textum.
     Нити, на којима је саткан овај Вујчићев textum, видљиве су и невидљиве, чујне и нечујне. А то невидљиво и нечујно за песника је важније од видљивог и чујног. Скривено је важније од нескривеног, па тако и Хераклит, у 123. Фрагменту, каже: Природа воли да се скрива.
     О томе Вујчић експлиците пева – када је реч о скривеностима у песми – у песми Скривености, а имплиците у целој збирци.
     То скривање нечега назива се υπο-νοησις, хипоноја. Хипонојом се казује да се оно што је било опажено сензусом или пак умом ставља негде испод, где неће бити ни виђено ни чуто. Прекрива се копреном, затрпава лишћем – лишћем жутим и свенутим, рекао би Црњански.
     Отуда песничка и филозофска истина нису идентичне. За филозофа истинито је оно што је α- ληθη, не-скривено, а за песника оно што је ληθη, скривено и бачено у заборав. О томе говори већ сам наслов Вујчићеве збирке: Скривености.
     Тако је у песми и гласније оно што је тише. Разуме се, гласније у смислу зрелије и дубље. Многа су места у збирци Скривености на којима то песник каже. Ето, на пример, у песми Лето: речи зру у тишини.
     Као зрно, као јабука. Као свако биће.
     А зрење у тишини није ништа друго него испуњавање светлошћу и  преображавање у светлост. Када то досегне, песма више ништа не значи: она још само светли. Као златни сунцокрет на сунцу.
     Као и Вујчићева песма.
                                                                               Никола Страјнић

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Pretraga. Dijakritički znaci su obavezni. Nakon toga pritisnite "enter".