Pesimizam i anarhizam, Žorž Valoa

Pesimizam i anarhizam, Žorž Valoa



To su dva aspekta jednog istog stanja: dve bolesti energije koje posebno pogađaju "intelektualne" nacije; jedna je bolest bogate, a druga siromašne nacije.

One se pojavljuju oko dvadesete godine, u dobi kada nagoni počinju da pokazuju svu svoju snagu i kada dolazi do preticanja animalne energije. 

To je opasno doba jer ako je biće u fiziološkom smislu formirano i snažno, u psihološkom smislu je još uvek bez oblika, oskudno u ličnim izumima, razuzdano i nesposobno da ostvari potpunost. 

Tada se čovek nalazi u situaciji da je sposoban da stvori puno energije, ali nesposoban da se zaposli i usmeri; da ima puno želja, a malo načina da ih zadovolji. 

Zbog toga te bolesti pogađaju samo"intelektualce", one koji u sebi traže pravce svojih postupaka i umuju nad uzrocima i svrhom svog postojanja.

Bogat čovek postaje pesimista: on optužuje život da nije dovoljan za njega.

Siromah postaje anarhista: on optužuje društvo da ga sprečava da deluje.

Ostali, oni koji nisu intelektualci, upošljavaju svoju energiju u žestokim fizičkim vežbama, bave se sportom ili, kako se kaže, banče i luduju.

Odlično rešenje je da se svi tada pošalju u vojsku: tamo oni dobijaju već pripremljene pravce i troše svoju animalnu energiju. 

Kada izađu odatle, njihov nagon je disciplinovan i naviknut na stalni rad, a njihov duh sposoban da u stvarnosti vidi načine za korisno angažovanje energije: sada sami mogu da pronađu smer. 

To počinje oko dvadeset i pete godine.

Tada se za njih kaže da su se urazumili; to nije tačno: oni su se upotpunili.

Dakle, uopšte ne treba da se plašimo ove dve bolesti. Pesimizam i anarhizam, to je ludost moćnih ljudi.

Izvornik Filozofija Autoriteta
Naslovna slika Pikaso slika Gerniku

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Pretraga. Dijakritički znaci su obavezni. Nakon toga pritisnite "enter".