Babydoll, Magdalena Blažević

Babydoll, Magdalena Blažević






Alicija se uvlači pod zavjesu malenog prozora. Požutjela čipka omekšava oštri kontrast bijelog lica i crne kose. Gleda kroz staklo i vidi kuću osvijetljenih prozora. Od nje je dijeli široko polje suncokreta. Na visokim stabljikama, u mraku, postrojene su uspravne glave. Ona izmigolji ispod zavjese i sablasne slike nestane. Spusti se zavojitim stubama nečujno poput mačke. Nasloni uho na vrata spavaće sobe. Ne čuje ništa. Navuče tenisice i izađe.
Vlažan i hladan zrak omekša joj kosu i nakostriješi dlačice na rukama. Osvrne se nekoliko puta oko sebe i pojuri. Ruke joj režu vlažni, rutavi listovi suncokreta. Meka zemlja lijepi joj se za đonove. Dlanovima prelazi preko crvenih tragova i pogleda uvis. Tmurno nebo tek povremeno zasja jarkocrvenom svjetlošću, kao od vatrometa. 
Kroči na travu, spusti ruke na koljena i pričeka da joj se disanje smiri. Uspravi se i prstima počešlja kosu. Vadi ruž i šminka se. Tenisice očisti o travu i krene prema otvorenoj kapiji.
Veranda je u mraku, samo kroz staklo na ulaznim vratima prodire nešto žute svjetlosti. Približi se i  začuje žive muške glasove. Prepozna svaki. Otvori vrata i u nosnicama osjeti mješavinu ustajalih mirisa. Žamor jača dok se penje uz stube. Duboko udahne i uđe u sobu. Glasovi utihnu na trenutak.
Alicija! Alicija!
Kroz plašt gustog dima nalikuju na vlastite crno-bijele fotografije. Smiju se i oslobode joj mjesto. Sjedne između njih. Dugim, spretnim prstima uzima cigarete, jednu za drugom. Obrazi joj se uvuku i oči zatvore svaki put kad povuče dim. Na prljavoj čaši njezine usne ostavljaju crvene tragove. Oni joj šapuću  na uho. Osjeća im dah na vratu, prste na bedrima. Smije se glasno i zvonko. Poput djeteta.
Alicijine zelene oči se mute, tijelo joj je opušteno kao krpena igračka. Dvije snažne ruke je podignu i prebace preko ramena. Ruke i kosa klate joj se u ritmu njegovih koraka. Čvrsto vezane vojničke čizme ostavljaju duboke tragove po tepihu. On otvori vrata i baci je na krevet. Svjetlo joj suzi zjenice.
Dugi crni pramenovi uvijaju se kao zmije na prljavoj jastučnici. Leži ispod niskog stropa prevučenog nježnom, sivom paučinom, ispod sijalice koja visi na iskrivljenoj žici. Pridigne je, svuče joj majicu, otkopča grudnjak. Snažnim stiskom hvata joj grudi, grize vrat. Ona zatvori oči, rastvori usne. S obje ruke uhvati joj glavu. Na koži joj bridi igličasta brada. On se spusti, otkopča joj hlače i svuče ih. Noge joj mrtvo udare u madrac. Promatra ga odsutnim pogledom. On raskopča remen i spusti hlače do koljena. Privuče je k sebi. Raširi joj mršave noge. Osloni se na laktove, a dlanove stavi iza njene glave. Zubi su mu stisnuti, žila na vratu nabrekla. Ona ga tek povremeno obujmi oko vrata opuštenim i teškim rukama. Njegove uzdahe prati ravnomjerno udaranje metalne kopče remena o rub kreveta. To je sve što Alicija čuje.
Zrak je zagušljiv i težak. Sijalica još uvijek gori i obasjava golo tijelo. Drhti kao prut. Pridiže se i prstima prolazi kroz zamršenu kosu. S poda podiže zgužvanu odjeću i odjene se. U kući se čuju samo otkucaji zidnog sata. Istrči kroz vrata i proguta je polje suncokreta. Lamata rukama, a listovi je šamaraju po licu, kosa joj se mota oko igličastih stabljika. Posrće i pada. Rukama traži oslonac dok se polje njiše i šušti.  
Kratkim, brzim koracima stiže do vrata. Grudi joj se brzo spuštaju i nadimaju. Usta su joj suha. Prstima prelazi preko bolnih, izgriženih usana. Nježno gura vrata i u polumraku se penje uz stube. Vrata spavaće sobe zaškripe i zalupe. Nečija je ruka silovito povlači za kosu i ona  bezglasno tresne o pod. Podiže se i osjeti snažan udarac posred lica. Oblije je topla krv, u ušima joj zazuji. Još jednom se pokuša dokopati stuba, no ruke grabe Aliciju i nekoliko puta udare njom o zid. Ostane ležati pod stepeništem.
Na otečenom se licu stvrdnula crna krv. Na usnama se otvorile rane. Kosa se rasula po pločicama. Otvori crvene oči i bolno zajauče. Okrene se najprije na bok, zatim se pridiže na koljena i dohvati ogradu stubišta. Jednom rukom se pridržava za drvene šipke, drugom se oslanja na stepenice ispred sebe. Dovuče se do vrha i otpuže do kupaonice. Kadu puni toplom vodom. Odjeća joj se pretvorila u prljave krpe. Leže na podu.
Tijelo u vodi drhti od užitka i boli, raznobojno, kao dječja poslastica. Alicija zamuti vodu. Na prljavoj površini pluta prašina i sićušni komadići tkiva. Izvlači zatvarač iz odvoda i mirno leži sve dok voda ne oteče. Još jednom pusti vodu, sjedi pod mlazom. Voda se slijeva po izmučenom tijelu. Rukama dodirne bolno lice, grudi i ljubičasta koljena. Zatvori vodu i dohvati veliki ručnik. Lelujavim korakom, kao u bijeloj haljini, krene prema svojoj sobi. Na krevetu se tijelom zatrese gorki plač.
Alicija spava, ruke je pokrivaju.

Modrice nestaju. Koža joj je opet bijeli porculan.

Alicija se uvlači pod zavjesu malenog prozora.




Whatsapp Button works on Mobile Device only

Pretraga. Dijakritički znaci su obavezni. Nakon toga pritisnite "enter".