Kako biti drugde?, top 10 knjiga o putovanjima

Kako biti drugde?, top 10 knjiga o putovanjima

1. Dnevnici Kapetana Kuka


Čuvene dnevnike kapetana Džejmsa Kuka iz njegovih putovanja Pacifikom krajem 18. veka možete čitati u izdanju zagrebačkog Novog Pokoljenja iz 1950. godine. 

Još uvek se može nabaviti preko popularnih sajtova ili u antikvarijatima, a ovu knjigu poseduje i oko dvadeset biblioteka u Srbiji. 





2. Arapski pesak, Vilfred Teziger


Knjiga, nažalost, nije prevedena kod nas, ali pravi ljubitelj književosti i putovanja uživaće u stranicama ove knjige.

Teziger je pobegao iz civilizacije, u toku 5 godina prešao najveće arapske pustinje na kamilama i beležio sve u svojim dnevnicima a kasnije objavio to u ovoj knjizi. 

Umro je 2003. godine. 



3. Kataloniji u čast, Džordž Orvel 


Knjiga je važno svedočanstvo o španskom građanskom ratu.

Knjigu su preveli Dunja Vražić-Stejskal (Kataloniji u čast) i Vladimir Roksandić (Sjećanje na španjolski građanski rat) u okviru izdanja George Orwell, Odabrana djela, knjiga br. 5, August Cesarec, Zagreb, 1983.

Knjigu možete u potpunosti pročitati na sjajnom sajtu Anarhističke biblioteke.



4. Put do Oksijane, Robert Bajron 

Slična Arapskom pesku, tema joj je putovanje na Bliski Istok.

Oksijana je granica u Afganistanu, do koje je Bajron putovao, kolima, na konju i peške. 

U opisu ove knjige stoji da je travelog, i da je ona za putovanja ono što je Uliks za roman, a Pusta zemlja za poeziju. 



5.  Putovanje kroz Portugaliju, Žoze Saramago


Nezaboravno putovanje kroz predele, istoriju i kulturu Portugalije.

Jedinstveno izdanje u svetu koje, umesto predgovorom, započinje putopisnim zapisom iz Portugalije našeg nobelovca Ive Andrića. 

„Putovanje kroz Portugaliju je oda zemlji i njenoj bogatoj tradiciji. Samo Portugalac može da napiše ovakvu knjigu, samo Saramago može da iznedri ovakav stil. Ova knjiga je odavanje počasti zadivljujućem predelu gde se završava more a počinje zemlja.“ Henri Šin, New Statesman






6. Putovanja sa Čarlijem, Džon Stajnbek 

Čuveni američki romanopisac odlučio je da pođe na poslednje putovanje po svojoj domovini, uprkos bolesti srca koja mu je mogla oduzeti život u svakom trenutku. 

Sa sobom je poveo francusku pudlu Čarlija koji mu je pravio društvo na više od 15 hiljada kilometara dugim putevima Severne Amerike.




7. Stari Patagonijski Ekspres, Pol Teru 

Jedan od najvećih pisaca putopisne proze ikad, naprosto je nemoguće zaobići ga, takođe treba preporučiti njegove ostale knjige, Veliki železnički bazar, Safari Crne Zvezde, Valdo, Ljubavnici iz Džungle, Kraljevstvo s mora...

U ovoj knjizi, Teru putuje od Bostona, preko Čikaga, Lareda i Verakruza, Gvatemale, El Salvadora, Kostarike, Paname, Kolumbije i Anda, Perua i Patagonije i Buenos Ajresa gde sreće Borhesa, do Bolivije i Ekvadora. 


8. Zen i umetnost održavanja bicikla, Robert M. Pirsig 
 

Iako u ovoj knjizi ima i motora i puteva i pejzaža, ona je više priča o mentalnom, nego o fizičkom putovanju. 

Održavanje motocikla Pirsigu poslužilo kao metafora za istraživanje grana filozofije.



Filozofsko-književno delo, jedno od onih retkih dela koja mogu da vam promene život




9. Tužni tropi,  Klod Levi-Stros


Tužni tropi su putničke zabeleške Klod Levi-Strosa  sa putovanja po Amazoniji i Latinskoj Americi. Levi-Stros nas upućuje do najsitnijih detalja u život i kulturu urođenika, pre svega, u brazilskoj Amazoniji.


Delove knjige možete čitati na sjajnom blogu Kluba Putnika




10. Skice za plovidbu, Nikola Popović

Geoprostor Popovićevih putopisnih meandriranja je izuzetno širok i kreće se od Afrike, Severne Amerike do Evrope, koja je ciklično, za Skice za plovidbu, njeno polazište ali i ishodište. Kormilar putopisnog krstarenja poseduje bezgraničnu detinju radoznalost, otvorenost i čovekoljublje, što ga dovodi u vezu sa, po mnogo čemu, retkim i dragocenim ljudima, na kom god meridijanu i paraleli bio.
Poseban senzibilitet putopisac gaji prema kulturološkim spojevima na različitim nivoima: istorijsko-političkim, gastronomskim, muzičkim i vrlo precizno ali sa dušom zalazi u tumačenja istih, bez obzira da li se nalazi u Gani, Nju Orleansu ili u Lisabonu. Sa prvencem, Priče iz Libana, ova knjiga održava tesan kontinuitet, kako u stilu, tako i na ravni poetičke intratekstualnosti.





Odabrao R. D. M. 

Naslovna slika, Oskar Bluemner

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Pretraga. Dijakritički znaci su obavezni. Nakon toga pritisnite "enter".